Behandling

Enkle råd kan du få ved å diskutere problemet med helsesøster. Dersom ikke dette hjelper ta kontakt med lege. Barnet må få stilt riktig diagnose for å få tilpasset behandling. Riktig tidspunkt for behandling må avgjøres på individuell basis.

I mange tilfeller er en for stor nattlig urinproduksjon årsaken til sengevæting. Dette skyldes en  forsinket modning og regulering fra hjernen av vasopressin, et anti- tissestoff. Se animasjon nedenfor.

Start video

Minirin smeltetabletter: Instruksjonsfilm som viser bruk av smeltetabletter ved nattlig enurese (sengevæting). 

Evt. se video på Felleskatalogen.no.

Alderen når, en døgnvariasjon med lite på dagen og mer på natten, er på plass kan variere. For noen barn kan dette ta tid, og de kan trenge litt hjelp.

Medisinsk behandling
En smeltetablett som inneholder dette anti- tissestoffet vil hjelpe inntil døgnvariasjonen er på plass hos det enkelte barnet. Behandlingen virker lokalt i nyrene og vil ikke forstyrre barnets naturlige egenproduksjon av dette stoffet. Medisinen legges under tungen før sengetid. Drikke begrenses til et glass vann fra en time før tabletten tas og under natten. Se instruksjonsfilmen her eller på Felleskatalogen

Start video

Trusealarm
Bruk av alarm har gjennom mange år vært en del av behandlingen. Alarmbehandling er krevende, og forutsetter at både barnet og foreldre er motiverte. Alarmbehandling virker best hos litt eldre barn (fra 8 års alderen). Trusealarmer kan kjøpes på internett eller i butikk for medisinsk utstyr. Se alternativer her.

Det finnes ingen refusjonsordning. Det er viktig å få god instruksjon om de praktiske detaljer og demonstrasjon av alarmutstyret, og helsesøster kan bidra med dette.
Alarm bør prøves 4-6 uker eller mer hvis delvis bedring. Tett oppfølging av fastlege/helsesøster er viktig under denne perioden.

Refusjon av inkontinensutstyr
Folketrygden yter stønad til inkontinensutstyr (natt truser, sengekladder) på blå resept etter paragraf 5.1 hos barn eldre enn 8 år som fortsatt har nattlig sengevæting. Dette må jfr. HELFO forskrives av barnelege eller annen relevant spesialist.
 

Forstoppelse
Barn som er sengevætere kan samtidig ha forstoppelse. Når endetarmen er full av hard avføring fungerer ikke blæren normalt. Noen barn kan bli kvitt sine problemer når avføringsvanene deres normaliseres. Snakk med legen om hva som er den beste behandlingen for barnet.