Skolestart og matpakke
Etter over ett år med koronapandemi, er samfunnet i ferd med å normalisere seg igjen.
Men for å forebygge smitte er det viktig å ta noen forhåndsregler også når det gjelder mat på skolen.
Noen råd for å redusere smitte:
- La barnet spise en god og mettende frokost hjemme
- Planlegg godt og lag gjerne matpakken kvelden før
- Pakk ned alt i matboksene så ingenting ligger løst
- Skjær opp frukt og grønt i mindre biter så det får plass i matboksen
Et sunt kosthold er grunnleggende for barnets helse og velvære. Et godt måltid midt på dagen hjelper barna å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom skoledagen.
Matpakketips fra: Helsedirektoratet.
Ni tips til sunnere matpakke
- Kutt opp grønnsaker og frukt til å ha med i matboksen. Prøv for eksempel agurk, paprika, gulrot, salat, epler, nektarin eller bær.
- Grove kornprodukter holder deg mett lenger. Velg derfor grove brødskiver, rundstykker, chapati, pitabrød, knekkebrød eller liknende.
- Det er mye sunt pålegg å velge mellom, som fisk, magert kjøttpålegg (for eksempel kylling og kalkun), ost, egg eller vegetariske alternativer. Se etter Nøkkelhullet. Frukt og grønnsaker er også godt pålegg.
- Problemer med klissete pålegg? Bruk gjerne sandwich, pita, lefser eller doble skiver.
- Lag en salat, gjerne dagen før og ta med i en boks.
- Rester fra middagen kan fint være skolemat dagen etter.
- Husk å drikke! Lettmelk, ekstra lett lettmelk og skummet melk er godt følge til matpakken.
- Lyst på kaldt vann? Fyll opp en flaske med 1/3 vann, frys ned og hell på mer vann neste morgen.
- Dårlig tid om morgenen? Lag matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet til dagen etter.
Har du et kresent barn kan du se noen tips fra matprat.no og forskning.no.

Et godt måltid midt på dagen hjelper barna å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom skoledagen.